Ipocrizie cu spanac

Ieri, la Super Mamma. Ora era 14 și ceva, coada era mare. În fața mea, un nene pe la 60 de ani, bărbos, cu haine murdare, genul pe care îl vedeți scormonind prin tomberoane după cartoane, sticle de plastic și te mai miri ce. Posibil homeless.

În fața lui era un băiat cu tricou roșu, iar mai în față două tipe pe la patruj’ de ani. Tipele dau comanda, plătesc, își iau tăvile cu ciorbă, fresh și ce-or mai fi aut acolo și pleacă la masă, lăsând pe tejghea tava cu farfuria de spanac în așteptarea unor ochiuri. Băiatul cu tricoul roșu și-a luat kebab-ul la pachet și s-a dus, iar nenea din fața mea a cerut o ciorbă de perișoare, la pachet și el. A plătit, a luat ciorba și s-a dus.

Ei, acum se întoarce una din tipe să-și ia spanacul cu ochiuri. Și începe, iritată și arțăgoasă:

Să știți că nu mi se pare normal ca oricine poate să stea și să respire aici, deasupra mâncării (arătând spre farfuria cu spanac). Casiera face ochii mari și bânguie un Poftim? timid. Creatura repetă același text (se vede că îl pregătise de când era la masă și l-a văzut pe om în vecinătatea spanacului). Casiera, pierdută în continuare, nu știa ce să facă/zică. (Țin să precizez că domnul cu pricina n-a tușit, n-a strănutat, nu s-a scobit în nas cât timp a stat la coadă. Doar a respirat și la un moment dat m-a invitat să comand înaintea lui pentru că nu era sigur cine a ajuns primul.)

Deja la coadă era rumoare. Apare un șefuț, care întreabă dacă e vreo problemă, madama repetă:

Nu se poate ca oricine să respire aici, lângă mâncare, nu e normal. În nici un moment nu a făcut referire la o persoană anume, ea o ținea pe a ei, cu oricine și cu să respire. Nici nu i-a trecut prin minte că și ea a respirat lângă tava cu mâncare a altcuiva. Pentru că ea nu e oricine. Probabil dânsa* e cineva. Cineva pe care aș vrea din tot sufletul să-l evit, pe viitor.

End of story, șefuțul i-a schimbat spanacul, destul de nedumerit, iar unii dintre cei de la coadă au început miștouri la adresa femeii, rugându-i pe cei de după tejghea să-și țină respirația în timp ce servesc.

______________________________________

* Doamna de română ne spunea în generală că moldovenii spun dânsa chiar și despre vacă. Nu pot decât să fiu de acord.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s