Ministrului barbu

A mai ieșit la rampă un bou din turma condusă de Ponta și Antonescu. Ministrul barbu, coleg cu șova, membru în cel mai cinstit și competent Guvern român din toate timpurile. Care a dat cu bâta-n baltă tocmai la Craiova.

Cică România aruncă banii pe tratarea celor 12000 de bolnavi de HIV/SIDA și pe programe de prevenție a infectării cu respectivul virus. Bani cărora le-ar sta mai bine cheltuiți pe festivaluri, cum ar fi Festivalul Shakespeare. Trec peste cinismul oribil și îl provoc pe individ la un exercițiu de gândire. Ce-ar fi fost dacă Shakespeare s-ar fi născut 400 de ani mai târziu, cum ar veni pe la 1964? Și ar fi iubit, cum se pare că a iubit acum 400 de ani, și pe altcineva în afară de nevastă, poate chiar pe cineva de același sex? Și la vârsta dragostei ar fi trăit în anii ’70-’80, într-un mediu boem, când comunitatea gay era cea mai expusă  îmbolnăvirii cu HIV? Care erau șansele să aibă soarta lui Freddie Mercury, Rudolf Nureyev, Anthony Perkins, Isaac Asimov, Liberace, Ofra Haza, Rock Hudson, Amanda Blake și câți alții? Aș zice că mari.

Și m-aș întreba câți Shakespeare, Freddie, Nureyev sau Asimov s-au stins din cauza acestei boli, înainte să fie cunoscuți de o lume întreagă, secerați de boală? Nu există un răspuns. Nici nu trebuie căutat. Toate viețile pierdute au aceeași valoare. Trebuie luptat pentru toate care mai pot fi salvate, indiferent că la un moment dat o persoană ar putea da un nume de festival, la Craiova sau aiurea, iar alta nu. Exercițiul de mai sus avea doar rolul de a încerca să-i arate acestei „comparații nefericite” cu o ființă umană care este ministrul barbu ce s-a pierdut și ce s-ar mai putea pierde în colții acestei boli, dacă, așa cum pare să considere el, viața în sine nu e o valoare suficient de mare încât să fie protejată doar pentru ea însăși.

Într-o țară normală, după o astfel de declarație nu îți dai demisia, pentru că nu apuci. Ești demis cât ai zice „Shakespeare”. Dar, la noi, cine să-l demită?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s